A természetes gyógyászat I. rész

A természetes gyógyászat I. rész


72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért

 

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, anélkül, hogy azon aggódnál, hogy savasít, azonban néhány lúgosabb, mint a többi. Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH értéket érj el. A bevitt táplálék egy része savas kell, hogy legyen, de próbáld meg mindig a természetes, teljes értékű élelmiszereket választani, mint például a zöldségek, a gyümölcsök vagy a gabonafélék.

Érdemes kipróbálni a lúgosító diétát?

A lúgosító diéta egyben bizonyított és nem bizonyított elveken alapuló étrend. Az elmélet az, hogy a savasító ételeket lúgosító ételekre cseréljük, annak érdekében, hogy elérjük vagy fenntartsuk a szervezetünk pH értékének egyensúlyát. Vannak bizonyos összetevők, amelyek savasítják a szervezetet. Ilyen a fehérje, a foszfát és a kén. Lúgosítő összetevők pedig a kalcium, kálium vagy a magnézium. A hús, a baromfi, a hal, a tojás, a tejtermékek, az alkohol és a legtöbb gabonaféle mind savasító étel. Míg egyes gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és a zöldségek nagy része lúgosító hatást vált ki. És vannak a semleges élelmiszerek, mint például a természetes zsírok, a keményítők és a természetes cukrok.

Úgy tartják, hogy a lúgosító diéta javítja az egészséget és segíti a komoly betegségek gyógyítását, mint például a rák. A lúgos ételek fogyasztása nagyon egészséges, mert természetes, teljesértékű, feldolgozási folyamatokon nem átesett, növényi alapú ételek fogyasztására készteti az embereket. De nem szabad elfelejteni, hogy egyes savak kifejezetten fontosak a szervezet számára, ilyenek az aminosavak és a zsírsavak.

lúgosító ételek
Mentés

Milyennek kell lennie a pH értéknek?

Ez fontos alapja a lúgosító diétának. A pH érték azt mutatja meg, hogy valami mennyire savas vagy mennyire lúgos, és 0-től 14-ig mérik. A 0-tól 7-ig terjedő érték savas kémhatásra utal, a 7 a semleges és 7-tól 14-ig lúgos vagy más szóval bázis. Azonban az emberek szervezetében a pH érték változó. Egyes részek lúgosak, míg máshol savas kémhatás van. Például a gyomorban sósav található, melynek következtében savas a kémhatása, amely a tápanyagok emésztéshez elengedhetetlen. A vér mindig lúgos, olyannyira, hogy a savas vér akár halálhoz is vezethet. A tápláléktól nem változik meg a vér pH értéke, csak valami komolyabb betegség, elváltozás eredményeképpen savasodhat el.

Egészséges lúgos ételek

Ha úgy érzed, hogy kiegyensúlyozatlan az étrended és túl sok savasító ételt fogyasztasz - mint például a hús, a tejtermékek, a feldolgozott élelmiszerek vagy az alkohol -, valamint kevés lúgosat – például zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek -, akkor olvasd el ezt a listát és nézd meg, hogyan növelheted a lúgos ételek bevitelét.

mandula

1. Mandula és mandulatej

Ez a finom magocska szinte az összes egészséges étel listán szerepel, ráadásul lúgosító étel is. Hozzájárul az izmok növekedéséhez, csökkenti a koleszterinszintet és segíti a súlycsökkentést. Nem kell marékszámra enni, annak érdekében, hogy kifejtse a hatását, mégis kiváló nasi, amit bárhová magaddal vihetsz és étkezések között is fogyaszthatod.

amarant

2. Amaránt (disznóparéj)

Ezt a gabonafélét nem sokan ismerik fogyasztás szempontjából. Bármelyik lúgosító alapú diétába beleillik. Amellett, hogy lúgosító hatása van, nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek mind szükségesek az egészségünkhöz. Ha nem vagy benne biztos, hogy hogy kell elkészíteni, számos receptet találsz hozzá az interneten.

articsoka

3. Articsóka

Az articsókát gyakran teszik salátákba vagy leturmixolva szószokba, számos oka van, hogy miért érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe. Az egyik például az, hogy lúgos kémhatása miatt növeli a szervezet pH értékét. Tele van antioxidánssal, tisztítja a májat és segíti az emésztést. Tehát egy saláta sok zöld levéllel és egy marék articsókával összekeverve tökéletes választás lehet.

rukkola

4. Rukkola

Ezt a leveles zöldséget kötelező ismerni. A rukkola gyakran szerepel a méregtelenítő étrendekben, nagyrészt azért, mert lúgosít. Ez az ultraegészséges növény tele van A-vitaminnal és kalciummal. Sokszor a kalciumot a tejtermékekkel azonosítjuk, viszont sok zöldség tökéletes alternatív kalciumforrás lehet.

5. Spárga

sparga

Maradjuk a szuperzöldségeknél – a spárga lúgosítja a testet, hiszen ez az egyik legerősebben lúgosító zöldségünk. Viszont nem csak ezért olyan egészséges. Tartalmaz antioxidánsokat, tápanyagokat és számos méregtelenítő összetevőt is. A spárgának emellett öregedésgátló hatása is van, így bőven van okunk elkezdeni beépíteni az étrendünkbe.

6. Avokádó és avokádóolaj

avokado

Nem meglepő, hogy az avokádó is szerepel a listán. Ez a krémes zöld gyümölcs tele van különböző hasznos tápanyagokkal, így a legtöbb hasonló listán helyet kap. Káliumban és egészséges zsírokban igen gazdag, így a lúgosítás mellett más előnyökhöz is juthatsz a fogyasztásával. Az avokádóolajat hozzákeverheted más, nem lúgosító vagy akár savas hatást kifejtő olajokhoz.

7. Bazsalikom

bazsalikom

Lehet, nem is tudtad, hogy akár a gyógynövények vagy a fűszerek is hatással lehetnek a testet pH értékére. De mint kiderült, vannak jó fűszerek és rossz fűszerek. A bazsalikom például lúgosít, és mellette egyéb más jótékony tulajdonsága van, mint például a flavonoid tartalma, ami hozzájárul a test gyógyulásához.

8. Cékla

cekla

A cékla most népszerűbb, mint valaha, ráadásul lúgosító hatása is jelentős. Azért olyan fontos zöldség, mert tartalmaz egy ritka fitonutrienst, a betalint, amelynek rákmegelőző hatása van. Fogyaszthatod köretként, salátában, turmixokban vagy akár brownie-t süthetsz belőle! Fontos, hogy frissen vásárold meg, majd otthon párold meg, mivel így megmarad a tápanyagtartalma.

9. Brokkoli

brokkoli

Egy alapvető étel, ami nem meglepő módon lúgosít is. A brokkoli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek olyan nagy a tápanyagértéke és annyira egészségesek, hogy generációk óta előkelő helye van a tányérunkon. Sütéssel vagy párolással gyorsan finom köretet készíthetünk belőle.

10. Kelbimbó

kelbimbo

Lehet, hogy gyermekkorodban meghagytad a tányérodon a kelbimbót, de most itt az ideje, hogy megszeresd ezt a roppant egészséges zöldséget. Kimutatták, hogy segít lebontani a szervezetben, amit más savasító ételek okoztak, így hozzájárul a test pH egyensúlyának kialakításához és fenntartásához. Továbbá tele van vitaminnal, ásványianyagokkal és rosttal, így tökéletes köret lehet bármilyen ételhez. A legjobb, ha frissen veszed meg és otthon megpárolod.


11. Hajdina

hajdina

A hajdinát sokszor említjük, ha egészséges ételekről van szó, mert gluténmentes, de mégis lehet belőle tésztát készíteni. Ez igen hasznos azok számára, akik gluténérzékenyek. Szintén lúgos étel, így nyugodtan fogyaszthatod és nem kell attól félned, hogy savas lesz a gyomrod. Meglepően jó fehérjeforrás, valamint sok vasat is tartalmaz. Ha eddig még nem próbáltad a hajdinát, az interneten számos receptet találsz az elkészítésére és ne aggódj, nagyon egyszerű lesz.

12. Fejes káposzta

kaposzta

Ha nem szereted a káposzta ízét, légy nyitott. Lehet, hogy csak nem találtad még meg a jó receptet. Nagyon egyszerű az elkészítése, így, ha eddig tiltólistán volt nálad, akkor adj neki egy újabb esélyt! A lúgosság mellett egyes rákbetegségeket megelőzéséhez és gyógyításához is hozzájárul. Emellett nagy a rosttartalma, és alacsony a kalóriatartalma, így a legtöbb diétában fogyasztható.

13. Sárgarépa

sargarepa

A sárgarépa jó a szemnek, de emellett még lúgosít is. Így duplán egészséges és nyersen vagy párolva is nagyon finom.
Számos vitamint tartalmaz, valamint rostot és káliumot, így igen hasznos zöldség.

Vegyél mintát Tapsi Hapsiról, és egyél sok-sok sárgarépát.


14. Karfiol

karfiol

Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a brokkoli és a kelbimbó, és hasonló egészségre gyakorolt hatásai is vannak, beleértve azt, hogy lúgosít. Sok rostot tartalmaz, és kiváló C-vitamin forrás. Szintén nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága. Akár rizs helyettesítőként is fogyaszthatód, ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrát bevitelt. Egyszerűen csak turmixold le a nyers karfiolt rizsszem méretűre, majd egy kis olajjal párold körülbelül 15 percig.

zeller

15. Zeller

Muszáj szeretni a zellert, még akkor is, ha nem vagy oda az ízéért. Amellett, hogy remek lúgosító zöldség, alacsony a kalóriatartalma és számos hasznos tápanyag található benne. Ha nem szereted elropogtatni, mert tele megy a fogad a szárával, akkor fogyaszd zöldturmixban sok gyümölccsel.

16. Chia mag

chiamag

Nem is gondolnád, hogy ezek az apró magocskák mekkora tápértékkel bírnak, vagy hogy milyen nagy hatással vannak a test pH egyensúlyára. A legjobb benne az, hogy bármire rászórhatod. Gondolj például egy levesre az itt felsorolt zöldségekből, és tegyél bele egy kis chia magot. Vagy add hozzá a turmixodhoz, így lúgosabb lesz és több rostot fog tartalmazni. Akár belesütheted banánkenyérbe, vagy hozzáfőzheted a kuszkuszhoz is. Légy kreatív!

snidling

17. Metélőhagyma (snidling)

Itt az ideje, hogy elkezd fogyasztani a metélőhagymát. Mivel nem egy gyakran fogyasztott étel, ki kell találnod, hogy hogyan kerüljön a tányérodra. Lúgosító hatású és jó ételízesítő is. Jó választás, ha megszórod az újkrumplit metélőhagymával. Teheted még levesekbe, köretekhez vagy salátákba.

18. Koriander

koriander

Egy másik jó alapanyag. ha megakarod ízesíteni az ételeket és közben lúgosítasz is. Nehéz elképzelni, hogy ekkora hatása van, de a lúgosítás mellett javítja a koleszterinszintet és az emésztést is. Elég egyszerű a felhasználása főzés közben, és akár otthon is ültethetsz a konyhakertbe, vagy cserépbe az ablakban. Nem kell marékszámra fogyasztani, elég, ha hozzáadod más ételekhez, például az itt felsoroltakhoz.

19. Kókusz

kokusz

A kókusz egy olyan természetes élelmiszerünk, aminek szinte minden része jó valamire. A kókuszvíz, a kókusztej és a kókuszhús egészségre gyakorolt hatásai mind bizonyítottak, beleértve a lúgosító hatást is. Ajánlott a friss kókuszhús, a kókuszvíz vagy a kókuszolaj fogyasztása a legjobb hatás érdekében.

Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

leveleskaposzta

20. Káposzta

A káposzta vágott levelét fogyasztjuk. Amellett, hogy jelentős lúgosító hatása van, a rákmegelőző ételek toplistájában is szerepel, ami nem meglepő, hisz ez a két dolog kéz a kézben jár. A-vitamin tartalma jelentős, de más vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz, így igen ajánlott a fogyasztása.

21. Uborka

uborka

Egy másik étel, ami biztos, hogy van a hűtődben. Lúgosít és annyi víz van benne, hogy egy igazi hidratáló zöldség. A legjobb hatás érdekében hagyd rajta a héját, de ha az túl sok neked, akkor csak sávokat hámozz le róla, így egy szélkerékre fog hasonlítani. Így nem csak jobban tartósítható, de egészségesebb is lesz.

22. Kömény

komeny

A kömény vagy van a konyhádban vagy nincs, attól függően, hogy milyen jellegű ételeket szoktál készíteni. Ha gyakran használod, akkor jól teszed, ha nem annyira ismered, akkor ideje megismerkedned vele. Egy olyan fűszer, amely segít semlegesíteni a savas ételek hatását, ami azt jelenti, hogy lúgosító zöldségekkel fogyasztva dupla hatást érhetsz el.

23. Pitypang

pitypang

Túl kell tenned magad azon, hogy a pitypang csak egy gaz a kertedben. Hiszen a virágja és a gyökere is roppant egészséges. Kicsit meg kell erőltetned magad, hogy elkezd fogyasztani, de hidd el, megéri. Kétségtelenül lúgosít, ráadásul méregtelenítő és vérnyomáscsökkentő hatása is van.

24. Padlizsán

padlizsan

A padlizsán igen sokoldalú zöldség, amelynek minden vásárlás alkalmával helye van a kosaradban. Lúgosít, és egyike azoknak az ételeknek, amiből annyit ehetsz, amennyit csak akarsz. Alacsony kalóriatartalmú, laktató és segíti a test pH egyensúlyát fenntartani. Számos receptet találsz az elkészítéséhez, hiszen az egyik legnépszerűbb zöldség akár köretként, előételként vagy salátában.

Forrás: vizmegoldás.hu

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »