Az édesburgonya és jótékony hatásai

Az édesburgonya és jótékony hatásai


ÉDESBURGONYA KALÓRIA TARTALMA ÉS JÓTÉKONY HATÁSAI

Az édesburgonya kalória tartalmának nagy részét a szénhidrát alkotja, melynek 53%-a keményítő. Az édesburgonya glikémiás indexe (GI) 44–66 között helyezkedik el, mely azt mutatja, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint étkezés után. Ez az érték sokkal jobbnak mondható, mint a legtöbb más köret (rizs, tészta) értéke.

Ez a gumós növény, magas rosttartalmú, nagyon laktató és finom. Fogyasztható főzve, sütve, vagy párolva. Az édesburgonya általában narancssárga, de más színekben is megtalálható, például fehér, piros, rózsaszín, ibolya, sárga és lila.


Egy adag édesburgonya kalória tartalma nem sok, de mivel csak 1,5 gramm fehérjét tartalmaz, így gyenge fehérjeforrás. Az édesburgonya sporaminokat, egyedi fehérjéket tartalmaz, amelyek teljes fehérjetartalmuk több mint 80%-át teszik ki. Annak ellenére, hogy viszonylag alacsony fehérjetartalmú, számos fejlődő országban fontos forrása ennek a makrotápanyagnak.

Édesburgonya kalória, ásványi anyag és vitamin tartalma

A béta-karotin nevű antioxidánsban gazdag, amely nagyon hatékonyan növeli az A-vitamin szintjét, különösen gyermekeknél. Tehát az édesburgonya kalória tartalma igen alacsony, de emellett fontos vitamin és ásványi anyag forrás, melyek közül a jelentősebbek a következők:

  • A-vitamin: 14187IU 473%
  • Béta-karotin: 8509µg
  • B5-vitamin (Pantoténsav): 0.8mg 13.3 %
  • B6-vitamin: 0.209mg 14.9%
  • C-vitamin: 2.4mg 3.0%
  • Kálium: 337mg 16.9%
  • Magnézium: 25mg 6.7%
  • Réz: 0.151mg 15.1%

A édesburgonya jótékony hatásai

Igen sok jótékony hatás érhető el az édesburgonya fogyasztásával, melyek a következők:

Segíti az A-vitamin hiány megelőzésében

Mivel az A-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet helyes működésében, ennek az alapvető tápanyagnak a hiánya számos fejlődő országban komoly közegészségügyi probléma.

Hiánya átmeneti és tartós károsodást okozhat a szemében, sőt vaksághoz is vezethet. Emellett elnyomhatja az immunrendszert és növelheti a halálozást, különösen gyermekek, valamint terhes és szoptató nők körében.

Kiváló forrása a jól felszívódó béta-karotinnak, amelyet a szervezet A-vitaminná tud alakítani. Az édesburgonya sárga vagy narancssárga színének intenzitása közvetlenül összefügg a béta-karotin tartalmával. Kimutatták, hogy a narancs édesburgonya jobban növeli az A-vitamin szintjét a vérben, mint más béta-karotin források, mivel ezek a tápanyagok nagyon jól felszívódnak a szervezetben.

Javítja a vércukorszint szabályozást

A 2-es típusú cukorbetegség fő jellemzői a vércukorszint és az inzulinszekréció egyensúlyhiánya.

Főleg a Caiapo, mely egy fehér héjú és húsú édesburgonya, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek tüneteit. Ez a burgonya fajta nemcsak csökkentheti az éhomi vércukorszintet és az LDL (rossz) koleszterinszintet, hanem növelheti az inzulinérzékenységet.

Csökkenti a sejtek károsodását

A sejtek oxidatív károsodása gyakran összefügg a megnövekedett rák kockázatával, amely akkor következik be, amikor a sejtek ellenőrizetlenül osztódnak. Az antioxidánsokban gazdag étrendek, mint például a karotinoidok, alacsonyabb gyomor-, vese- és emlőrák kockázatával járnak.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az édesburgonya erős antioxidánsai csökkenthetik a rák kockázatát. A lila burgonya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns aktivitással.

Forrás: superfitt.hu

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

Green Coffee Slim
Étrendkiegészítők, Étrendkiegészítő
Az arabica zöld kávébab tartalmazza a legnagyobb mennyiségű klorogénsavat a piacon kapható élelmiszerek közül.
ANTIVIR étrendkiegészítő
Étrendkiegészítők, Étrendkiegészítő
Az ANTIVIR egy gyorsan ható vírusellenes természetes étrend-kiegészítő.
Szeretnél spórolni a mosáson?
Otthon, Mosószer/Öblítőszer
Manapság a környezetvédelem egyre fontosabb szempont,de kevés háziasszony tartjabe, amikor a mosásról van szó
Blue Quality Kollagén
Étrendkiegészítők, Étrendkiegészítő
Ahogy öregszünk, a kollagén, a szervezet által természetes módon termelt fehérje, szervezetünkből kezd eltűnni.
Blue A365 PLUS Forte
Étrendkiegészítők, Étrendkiegészítő
Blue A365 PLUS Forte – antioxidáns étrend-kiegészítő
"Azt kérdezed mire vittem?
Életmód, Élet
Ez lett a fontos, ez szab meg valakit, így néz a társadalom, tudom én jól. Így leszel senki, vagy valaki.
Graviola lé. 100% pűré
Étel/Ital, Ital
A tiszta gyümölcslé/püre ,friss és érett graviola gyümölcsökből,víz tartósítoszer vagy egyéb anyag hozzá ...
Joniline Nutri olaj argánnal
Tisztálkodás, Hajápolás
Természetes módon hidratálja a hajat, behatol a hajhagymába és erősíti annak rugalmasságát.
A természet előnyeinek felszabadítása: Minden, amit a vitamin-kiegészítőkről tudni kell
Vitaminok, Vitamin
A természet előnyeinek felszabadítása: Minden, amit a vitamin-kiegészítőkről tudni kell

További magazin cikkek »