Természetes gyógyászat II. rész
Természetes gyógyászat II. rész
25. Cikória
Talán most említjük először ilyen jellegű listán a cikóriát, mivel legtöbbször egy kalap alá vesszük a leveleszöldségekkel. Mivel a lúgosító hatása igen jelentős, úgy gondoltuk, hogy muszáj kiemelnünk. Lehet, hogy egy kicsit keserű, de van, aki direkt ezért szereti az ízét. Nem számít, hogy hogy fogyasztod - akár salátában vagy zöldturmixban -, de az biztos, hogy a testet szeretni fogja.
26. Lenolaj és lenmag
Számos jó tulajdonsága van akár a lenmagnak akár a belőle készült olajnak, köztük az, hogy lúgosít. A mag elég íztelen magában, így rászórhatod bármilyen ételre, anélkül, hogy azon aggódnál, hogy megváltoztatja az ízét. Felhasználhatod turmixokba is. Az olajat például zöldségek sütéséhez használhatod fel, így még több tápanyagot vihetsz be a szervezetedbe.
27. Fokhagyma
Régóta ismert a méregtelenítő hatása, és népszerű ételízesítő is, de akkor is ajánlott, ha lúgosító diétán vagy. Segíti a rák megelőzését és gyógyítását, valamint vérnyomáscsökkentő. Hihetetlenül jó a tisztító hatása, így számos előnyhöz juthatsz, ha fogyasztod a fokhagymát. Pirítsd meg lúgosító zöldségeket egy kis fokhagymával és élvezheted is a hatását!
28. Gyömbér
A gyömbérgyökér egyre népszerűbb és egyre több ember ismeri fel az egészségre gyakorolt hatásait.
Szuperétel, ami méregtelenít és lúgosít, így érdemes gyakran fogyasztani.
Nem nehéz, mivel rengeteg receptet találhatsz, ahol a gyömbér van a főszerepben.
29. Gluténmentes kenyér
Amióta nő az igény a gluténmentes termékekre, egyre könnyebb megtalálni a boltok polcain, és kiváló lehetőség, hogy kenyeret ehessünk anélkül, hogy a savas hatás miatt félnénk. Talán nem olyan erősen lúgosít, mint például az uborka vagy a spenót, de mégis jelentős a hatása. Meg kell említenünk, hogy a listán az összes étel gluténmentes.
30. Kecsketej
Lehet, már észrevetted, hogy eddig nem szerepelt a listán tejtermék. A kecsketej más, mint a tehéntej, és jobban bírják az emberek. Máshogy is viselkedik a szervezetben. Míg a tehéntej savas, a kecske teje némileg lúgosít. Tehát nyugodtan fogyaszthatod, és nem kell a kémhatás miatt aggódnod.
31. Grapefruit
Egy újabb gyümölcs, ami a legtöbb listán szerepel. Segíti a fogyókúrát, gyorsítja az emésztést és méltán kapta meg a világ egyik legegészségesebb étele címet. És mit tud még ez a gyümölcs? Hát persze, hogy lúgosít is. Alacsony cukortartalma teszi igazán élvezhetővé annak ellenére, hogy keserű és savanyú is az íze.
32. Zöldbab
Nagyon népszerű zöldségünk, és bármilyen ételhez illik, mint köret. Ez a zöldség is tele van a lúgosító hatás mellett számos jó tulajdonsággal, mint például a magas rosttartalom, a C-vitamin, a kálium, a vas és a kalcium. Szóval egy csomó ok, hogy szívesen fogyaszd. Könnyű megfőzni, és rengeteg receptet találsz hozzá.
33. Gyógynövény teák
Annak érdekében, hogy egyensúlyban tartsd a tested pH értékét, el kell kerülnöd a normál teákat és át kell váltanod a gyógynövényekre. A közönséges feketetea savasítja a testet, ugyanúgy, mint a kávé. Így inkább gyömbér- vagy kamillateát igyál. Meglepő, hogy a zöldtea sem szerepel a lúgosító ételek listáján, mivel koffeint tartalmaz, ami savasít. Viszont annyi antioxidáns van benne, hogy mégis nagyon egészséges.
34. Kelkáposzta
Ideje felugrani a kelkáposztavonatra, hiszen annyira egészséges, hogy sok jóból maradsz ki, ha kihagyod. Sokszor említik egy helyen a spenóttal és más leveles zöldségekkel. Tele van vitaminokkal és ásványianyagokkal, azaz nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, C-vitamint, rostokat és kalciumot. Rákmegelőző hatású is, így igen ajánlott a fogyasztása.
35. Tengeri hínár
Ha nem szoktál hínárt enni, vagy hínárból készült táplálék kiegészítőt, akkor itt az ideje, hogy elkezd. Méregteleníti a testet és tökéletes zöldturmix alapanyag. Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Mivel a vízből származik, különleges ízt hoz a sok földi zöldség után. És természetesen segíti a test pH egyensúlyának a fenntartását is, mivel lúgosít.
36. Kamut
Egy újabb gabonaféle a listán. A kamut valójában tartalmaz glutént, de egyedülálló gabonaféle, amit máshogy emésztünk meg, mint a többi gabonát és nem savasítja el a szervezetet. Sok vasat és fehérjét tartalmaz, így magasabb a tápanyagértéke, és segíti a pH egyensúly fenntartását is.
37. Póréhagyma
A póréhagymát gyakran levesekben használjuk ízesítőként. Többet kellene fogyasztanunk, mivel lúgosít és tele van jobbnál jobb tápanyagokkal. Magas a C-vitamintartalma, ami segíti az immunrendszert és így az egészségmegőrzését. Magában nem olyan jó fogyasztani, de párolva más itt említett zöldségekkel együtt nagyon egészséges és finom lesz.
38. Citrom
Meglepő lehet, hogy itt szerepel a lúgosító ételek között, hiszen az íze olyan savanyú, és azt gondolnánk, hogy savas gyümölcs. Ellenkezőleg, a lúgos hatást fejt ki a szervezetben, és igen alacsony a cukortartalma, így nem fog átbillenteni a savas kémhatás felé, mint az édesebb gyümölcsök. Emellett tisztító, méregtelenítő hatású, ráadásul magas a C-vitamintartalma is, így akár mindennap ajánlott a fogyasztása.
39. Lencse
A nem vegetáriánus emberek gyakran „lenézik” a lencsét, pedig az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap. Amellett, hogy lassan emészti meg a szervezet, rostban-, vitaminban- és ásványianyagban gazdag étel, ami lúgosítja a szervezetet. Jobb, ha te magad főzöd meg és nem konzerv változatban szerzed be.
40. Saláta
Míg sokan azt hiszik, hogy a közönséges saláta mentes a tápanyagoktól, igen jelentős a lúgosító hatása és egyeltalán nem haszontalan. Ajánlott megbarátkozni a római salátával és a többi változatával, ami szintén lúgosít és magas a tápanyagtartalma. A fő ok az mégis az, hogy a salátafélék fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek segítik a pH egyensúly fenntartását.
41. Limabab
A limabab nagy vastartalmának köszönhetően igen népszerű a vegetáriánusok és vegánok körében.
Emellett magas a C-vitamin tartalma is.
Más jelenős hatása, hogy lúgosít és semlegesíti más savasító ételek hatását.
42. Lime
Mint a többi citrusfélét, a lime-ot is savasnak hiszik az emberek a savanyú íze miatt. Viszont a pH értéket felfelé mozdítják el, így igen ajánlott elkezdeni a fogyasztását, ha még nem tetted. Talán egy kicsit nehéz úgy enni, mint például a narancsot, ezért inkább más ételekkel együtt ajánlott az elkészítése.
43. Köles
A köles egy gluténmentes gabonaféle, és igen népszerű a gluténérzékenyek körében. Azért olyan közkedvelt, mert könnyen helyettesíthető vele a búza, akár kenyérről vagy más receptekről van szó. Ráadásul a búzával ellentétben természetes vas- és fehérjeforrás. Ez azt jelenti, hogy egészségesebb és nem savasítja el a szervezetedet sem.
44. Menta
A friss menta remek választás, ha valami különleges ízt akarsz adni az ételnek, ráadásul tele van hasznos tápanyaggal és lúgosít is. Ha a különböző gyógynövényekre és fűszernövényekre gondolsz, az a legjobb, ha olyanokkal töltöd meg a szekrényt, amelyek inkább lúgosítanak és nem savasítják el a szervezetedet. Próbáld ki, hogy egy-két mentalevelet teszel a turmixba vagy a detox vízbe. Ez friss ízt és különleges aromát fog adni neki és még egészségesebb lesz tőle az ital.
45. Mungóbab
Ismert a koleszterincsökkentő, rák- és cukorbetegség megelőző hatása.
Emellett lúgosítja a szervezetet, és kiváló egytálétel készíthető belőle.
Jó C-vitaminforrás, ami köztudottan javítja az immunrendszert.
A vegetáriánusok körében vastartalma miatt népszerű.
46. Mustár levél
Gyakoriak a leveleszöldségek a lúgosító listán, ám valószínű, hogy még sosem kóstoltad a mustárlevelet. Pedig érdemes kipróbálni, mert kutatások szerint rengeteg antioxidáns található benne, és rákmegelőző hatása is van. Ráadásul sok rostot is tartalmaz, ami segíti a fogyást és javítja az egészséget.
47. Fehérbab
A fehérbab és más babok azért szerepelnek a listán, mert jól tudja felhasználni a szervezetünk és lúgosít is. Magas a vastartalma, jó rostforrás és alacsony a glikémiás indexe, ezért segít megelőzni a vércukorszint ingadozását. Nagyon sokoldalú zöldség, és számos receptben feltűnik, akár köretként, akár vegetáriánus főételekben.
48. Újkrumpli
Ha nem igen szokták újkrumplit vásárolni, akkor most itt az ideje, hogy jobban utána olvass, miért is olyan hasznos. Talán egy kicsit drágább, mint a sima krumpli, de megéri a lúgosító tulajdonsága miatt. Ezt a fajta krumplit korábbi érettségi szakaszban takarítják be. Amellett, hogy jobb az íze, még lúgosít is azáltal, hogy nem képez savas kémhatást. Próbáld ki, és látni fogod, hogy egy lúgosító diéta milyen finom is lehet. Adj hozzá egy kis snidlinget így még jobb hatást érhetsz el.
Magazin cikkek