Természetes gyógyászat III. rész
Természetes gyógyászat III. rész
49. Okra
Az okra sokszor szóba jön, ha egészséges táplálkozásról van szó. Egyedülállóan sokszínű vitamin- és ásványianyag tartalma miatt nem is olyan meglepő. Szintén a lúgosító ételek közé tartozik. Valószínű, hogy nem nagyon hallottál még arról, hogy hogyan kell elkészíteni, de megéri utánanézni és nagyon sokat okrát enni.
50. Olívaolaj
Mind hallottuk már, hogy az az olívaolaj az egyik legegészségesebb olaj, amit fogyaszthatunk, ráadásul lúgosító hatása is jelentős. Használhatod salátákra – lúgosító zöldségekből készült salátákra -, vagy sütéshez, főzéshez. Nagyszerű alapanyag azoknak, akik fogyókúráznak vagy méregtelenítő diétán vannak. Tegyél olívaolajat a zöldturmixba és még krémesebb lesz vagy helyettesítsd vele a vajat sütésnél. Érdemes mindig tartani otthon.
51. Vöröshagyma
A vöröshagyma lúgosító zöldség, amin valószínű, hogy minden nap fogyasztasz valamilyen formában. Érdemes más lúgosító ételekkel együtt fogyasztani, és nem például hamburgerben vagy hotdogban. Párold meg olívaolajon, így még jobb lúgosító hatást érhetsz el. Ne főzd túl, mivel túl sok cukrot fogsz termelni, ami savas. Mindig friss hagymát használj, a legjobb hatás érdekében.
52. Petrezselyem
Ez a kis zöld levél éttermekben általában díszítőelemként szerepel a húsokon, habár zöldséges ételekhez is kiváló kiegészítő lehet. Jó zöldturmix alapanyag és friss ízt ad az ételeknek, nem beszélve a vitaminokról és ásványi anyagokról, amit biztosít számunkra. És az a legjobb, hogy roppant egyszerű otthon termeszteni a konyhakertben, így mindig kéznél lesz.
53. Borsó
A borsó az egyik leggyakoribb levesként és főzelékként fogyasztott zöldség, és szintén lúgosít.
De elkészíthető párolva önmagában is köretként.
Próbáld meg nem vajon párolni, mert attól savas lesz az étel. De nyersen, magában is nagyon ízletes és megkíméled magad a felesleges zsírtól és kalóriától.
54. Paprika
Színtől függetlenül nagyon jó lúgosító zöldség. A piros, sárga és zöld paprika is segít megőrizni a szervezetet megfelelő pH értékét. Nagyon egyszerű elkészíteni és friss ízt ad az ételeknek. Próbáld ki, hogy egy kis olívaolajon vöröshagymával és fokhagymával megpirítod. Az itt szereplő ételekhez hasonlóan, számos jótékony hatása van: jó C-vitamin- és A-vitaminforrás.
55. Gránátalma
Lehet, hogy hallottad, hogy újabban nagyon egészségesnek tartják a gránátalmalevet. Ráadásul azon sem kell aggódnod, elsavasítja a szervezetedet. A káliumtartalma igen jelentős és nagy a C-vitamintartalma is. Tökéletes turmix alapanyag vagy nassolnivaló. Ha gránátalma levet iszol, győződj meg róla, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mert akkor elveszti a lúgosító hatását.
56. Sütőtök és tökmag
Itt az ideje, hogy a sütőtökről nem csak a Halloween-i díszítés jusson eszünkbe. A év bármely szakaszában elkészíthetjük, és kihasználhatjuk sok hasznos tulajdonságát, köztük a lúgosítást is. Ráadásul még a magjait is elfogyaszthatjuk, mint rágcsálnivaló, és szintén lúgosít. Ha még mindig bizonytalan vagy a sütőtökkel kapcsolatban, akkor gondolj a hatalmas A-vitamin tartalmára.
57. Quinoa
Egyre gyakoribb a fogyasztása azok körében, akik minél egészségesebben próbálnak étkezni. Ennek az az oka, hogy olyan sokoldalú és egyszerű a felhasználása és a többi gabonaféléhez képest sokkal több ásványianyagot és vitamint tartalmaz. Gluténmentes mag. Nem túlzottan lúgosít, viszont éppen annyira, hogy mégsem billent át a savas oldalra. Jó rizs alternatíva lehet.
58. Retek
A retekkel nem lehet hibázni. Bizonyítottan segíti a rák elleni harcot, javítja az emésztést és megelőzi a szívbetegségeket. Méregtelenítő hatása van és szabályozza a vércukorszintet és a vér glükózszintjét. Mindemellett még lúgosító hatása is jelentős. Az egyetlen tulajdonsága, ami meggátol minket a retek fogyasztásában, az az íze. Viszont számos elkészítése van, amivel ezt is kiküszöbölhetjük, például fűszerekkel és gyógynövényekkel.
59. Vörösbab
Az egyik legelterjedtebb bab a boltok polcain. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb babféle lúgosító hatással bír és joggal van helye a tányérunkon. Mitöbb, emeli a szervezet vasszintjét, sok kalciumot tartalmaz és meglepően magas a C-vitamin tartalma. Továbbá a magas rosttartalma hozzájárul a jó emésztéshez és a fogyáshoz is.
60. Rebarbara
Talán sok embernek nem túl ismerős a rebarbara. Sokan zöldségént tekintenek rá, közben pedig egy gyümölcs. Azon kevés gyümölcs közé tartozik, amely szerepel a lúgosító listánkon. Furcsa zellerfélének tűnhet, és sokan furának tartják a fanyarságát is, de ha a megfelelő módon készíted el, ezt ki tudod küszöbölni. A benne található kalcium és antioxidáns tartalom miatt igen érdemes megismerkedni vele.
61. Szezámmag
Valószínű, hogy az egyetlen forrásod a hamburgerre szórt szezámmag. Ha pedig más lúgosító zöldségek és ételeket is ízesíted vele, akkor biztos lehetsz benne, hogy eléred a kellő hatást. Fogyaszthatod például salátával vagy zöldturmixba keverve. Ennek az aprócska magnak hihetetlenül magas a vastartalma és a fehérjetartalma is.
62. Szójabab
Gondolkoztál már azon, hogy miért olyan egészséges a szójabab? Az egyik oka az, hogy lúgosító hatása van. Igen népszerű a vegetáriánusok körében, mivel jó vas- és fehérjeforrás. Emellett tartalmaz kalciumot is. Így helyettesíti a hús- és a tejtermékekben található fontos tápanyagokat.
63. Spenót
Egy lúgosító szupergyümölcs, ami biztos, hogy ismersz, főleg, ha nézted régen a Popeye a tengerész című mesét.
A spenót az egyik legtöbb tápanyagot biztosító leveles zöldség, bármilyen formában is fogyasztjuk.
A legjobb a babyspenótot salátaként még több lúgosító zöldséggel együtt fogyasztani.
64. Tök
Mindegyik tökfélének megvan a saját egyéni tápanyagtartalma és előnye, de egy dolog közös mindegyikben: a lúgosító hatás.
Tökéletes köretet lehet belőle készíteni, és számos vegán recept van, ami alapján főételnek készítheted el. Az A-vitamin tartalma igen magas, ugyanúgy, mint a C-vitamin tartalma.
65. Napraforgómag
Fontos, hogy ne a pörkölt, agyonsózott változatot fogyaszd, ha minden értékes tápanyagot hasznosítani szeretnél.
Tartalmas káliumot, természetes zsírokat, fehérjét, vasat. Így ez is tökéletes húshelyettesítő étel azok számára, akik vegetáriánus életmódot folytatnak.
66. Édesburgonya
Sokan úgy gondolják, hogy a keményítőt tartalmazó ételek savasak, ezért lepődnek meg, ha a lúgosító zöldségek között említjük az édesburgonyát és az újkrumplit. Attól függetlenül, hogy egy étel savas-e vagy lúgos, itt most az számít, hogy a szervezetben milyen hatást vált ki, ami ebben az esetben lúgos. Az édesburgonya másik fontos tulajdonsága a jó íz mellett a magas rosttartalma és az A-vitamin tartalma.
67. Mángold
Egy újabb leveleszöldség, ami a társaihoz hasonlóan erősen lúgosít. Talán már kóstoltad zöldsalátában étteremben vagy akár otthon. Különleges kesernyés íze van, olyan, ami nem mindenkinek ízlik elsőre, de könnyen megszerethető. Jól kombinálható spenóttal és kelbimbóval.
68. Kakukkfű
Egy csodás fűszer, ami lúgosít és még számos jó hatása van.
Néhány kultúrában ez a fő fűszer, amit főzéshez használnak.
Egyik legjobb tulajdonsága, hogy javítja a légzőrendszert. Újabban szuperfűszerként tartják számon, mert tele van tápanyaggal és antioxidánsokkal.
69. Paradicsom
A paradicsom tele van likopinnal és antioxidánssal, bizonyítottan jó hatással van a szívre és hozzájárul a hosszú egészséges élethez. Mindemellett lúgosító hatása is, így még egy okkal több, hogy fogyasszuk. A paradicsomról is sokan azt feltételezik, hogy savasít, mivel elég fanyar az íze, mint a citromnak, viszont ez nem igaz. Ellenkezőleg növeli a szervezet pH értékét.
70. Torma
Egy másik leveles zöldség, ami segít megtartani a pH egyensúlyt.
Ráadásul tele van fontos vitaminnal és tápanyaggal.
Elég különleges, egyedi íze van. Kimutatták, hogy helyreállítja a sérült DNS-eket, ami nagyon fontos a rákmegelőzés szempontjából.
71. Búzafű
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint zöldturmix alapanyag.
Nagyon erős lúgosító hatása van. Kapható étrendkiegészítő formájában is, így egyszerűen, vízzel összekeverve is fogyasztható.
Sokan úgy tartják, hogy napi egy pohár búzafűlével szintentartható a test pH értéke.
72. Cukkini
Ezt a zöldséget bármelyik élelmiszerbolt polcain megtaláljuk.
Számos recept létezik a cukkini elkészítésére, de a legjobb hatást akkor érjük el, ha megpároljuk és magában megesszük.
A lúgosítás mellett csökkenti a koleszterinszintet és segíti a prosztatarák megelőzését is.
Forrás: vízmegoldások.hu
Magazin cikkek